Du-te la cuprins

Meniu principal:

PROACTIV de la marginal la incluziv

Cautare

Cercetare privind economia sociala

Activitati

Metode de colectare a datelor. Combinand metode calitative si cantitative
Date cantitative-chestionare.
Datele cantitative trebuie sa fie colectate pentru fiecare initiativa care poate furniza o intelegere a dimensiunii si domeniului economiei sociale.

Chestionarul ar trebui sa acopere aspecte, cum sunt:

 • tipuri de organizatii in economia sociala, structurile si activitatile lor;


 • beneficiarii;


 • salarii, ocuparea fortei de munca, venituri si cresterea economica;


 • bariere in calea dezvoltarii viitoare si sprijin;


 • profilul persoanelor ocupate in economia sociala, de exemplu, pe gen;


 • legaturi si contacte cu alte organizatii;


 • opinii cu privire la potentialul de crestere si la tipul de sprijin care ar trebui sa fie furnizat.


Trebuie remarcat faptul ca, in analiza datelor de cercetare, doua dintre principalele variabile independente trebuie sa fie legate de gen si de regiune.

Studii de caz. Studii de caz pot fi efectuate selectiv in examinarea organizatiilor de interes special datorita domeniului de aplicare si de complexitatea activitatilor lor, natura inovatoare sau potentiala pentru o aplicare la scara mai larga. Studiile de caz pot fi utilizate pentru cursuri de formare si pentru ideea de competitie.

Interviuri. Interviurile pot fi, de asemenea, realizate pentru a identifica beneficiile experientei participantilor la diverse proiecte. Aceasta metoda poate fi utilizata pentru a determina impactul mai larg al initiativelor de economie sociala si modurile in care activitatile de economie sociala contribuie la coeziunea sociala.

Focus grupuri. Aceste cercetari implica o evaluare a infrastructurii disponibile pentru a sprijini initiativele locale, inclusiv a resurselor financiare, cunostintelor si cercetarilor, oportunitatilor de invatare, dezvoltarea de politici, precum si parteneriate de suport sectoriale.

Focus grupurile si studiile de caz pot fi folosite pentru a explora implicatiile diferitelor contexte politice asupra initiativelor de economia sociala in realizarea unui impact semnificativ economic si social.

Informatiile furnizate de interviuri, focus grupuri si studiile de caz pot fi folosite pentru a ilustra, explica si adauga profunzime la rezultatele cercetarilor cantitative. Sondajele regionale la scara larga vor fi realizate iar informatiile colectate vor furniza date cantitative valoroase cu privire la tipul si natura organizatiilor din economia sociala, atat de la reprezentantii institutiilor cat si de la beneficiari. Ca atare, va fi util pentru a furnizorii de servicii (parteneri de proiect, partile interesate si autoritati publice), in facilitarea planificarii si evaluarea serviciilor viitoare. In acelasi timp, ori de cate ori studiul va identifica o organizatie in economia sociala, care furnizeaza servicii catre grupurile-tinta ale proiectului (femei si / sau de romi), interviurile in profunzime vor fi realizate cu reprezentantii institutiilor furnizoare de servicii, precum si cu persoanelor din grupurile tinta. Avand in vedere caracterul complex al domeniului si necesitatea de a stabili o relatie cu persoanele intervievate, interviurile cu femei, romi si de asemenea, cu asistentii sociali si managerii vor fi realizate pentru a investiga o serie de probleme sensibile in detaliu.
Domeniile care vor fi analizate includ problemele intampinate in furnizarea sau primirea de servicii, probleme financiare si juridice, hotararile cu privire la potentialul de dezvoltare, dorinta de participare la activitati ale economiei sociale si interactiunea cu comunitatea locala.

Prin aplicarea perspectivelor micro si macro de cercetare vor fi puse in evidenta diferitele dimensiuni ale domeniul economiei sociale. In special, la nivel macro, studiul va oferi o estimare stadiului economiei sociale de nivel regional si va identifica acele persoane si organizatii care sunt cele mai susceptibile de a fi implicate in dezvoltarea economiei sociale. Datele cantitative, colectate prin cele 5000 de chestionare vor fi folosite pentru a identifica acele zone geografice si actori sociali pentru care activitatile de economie sociala trebuie sa fie dezvoltate. Pe de alta parte, interviurile, grupurile de discutii si studiile de caz ale partilor interesate, asistentilor sociali, managerilor sociali, dar si a femeilor si membrilor grupurilor etnice, pot completa imaginea de ansamblu furnizata de datele cantitative, la nivel micro, cu privire la nevoile reale si potentiale ale economiei sociale in regiunile Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia. Aceste informatii, impreuna cu date privind tipul, natura, dimensiunea si activitatile desfasurate de organizatiile economiei sociale, sunt utile atunci cand se analizeaza starea actuala a sectorului economiei sociale, se planifica serviciile pentru viitor; furnizarea cursurilor de formare si in evaluarea impactului proiectului.

Intrebari de cercetare:
In scopul de a elabora harta sectorului economiei sociale si, in special pentru a surprinde dimensiunea, domeniul de aplicare, precum si caracteristicile economiei sociale, intrebarile de cercetare, ar trebui sa fie descrise in mod explicit. Scopul este foarte practic in asa fel incat organizatiile economiei sociale sa poata fi vizualizate si recunoscute. Ce si cat de multe sunt, in cazul in care acestea sunt, modul in care acestea s-au dezvoltat, cat de mari si de importante sunt, modul in care cetatenii si autoritatile le percep, ce probleme reale rezolva si modul in care acestea contribuie la coeziunea sociala si la bunastare. Acestea sunt intrebarile pe care le abordeaza proiectul de cercetare.

Pe scurt, studiile si rapoartele existente utilizeaza intrebari de cercetare, dupa cum urmeaza:

 • Care sunt caracteristicile organizatiilor din economia sociala?


 • Cum putem capta cel mai bine acest sector din punct vedere conceptual?


 • Cat de multe organizatii non profit si voluntare sunt acolo?


 • In ce domenii isi desfasoara activitatea?


 • Cat de multi cetateni implica in activitatile lor?


 • Ce resurse financiare utilizeaza?


 • Care sunt provocarile cu care se confrunta acestea?


 • La ce nevoi regionale se adreseaza economia sociala?


 • Putem intelege economia sociala ca reziduala, servind pentru a completa nevoile nesatisfacute de piata si de sistemul public?


 • Prin ce modalitati poate economia sociala sa joace un rol important pentru incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile?Parteneri:


Aitoliki Development S.A. Local Organization Authority- AITOLIA S.A.Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii
Asociatia pentru Dezvoltare si Promovare socio - economica

Economia sociala in Europa

Economia sociala in Romania

Prima Pagina | Descrierea Proiectului | Contact | Activitati | Noutati | Studii de caz | Galerie | Intrebari frecvente | Harta site


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal